Blog & Nyheder
Døgnrytmelys på hospitaler
Lys påvirker os
Vi har i lang tid vidst, at lys påvirker menneskers humør og deres velbefindende. Det er da også derfor, at lys i højere grad bliver brugt i forbindelse med sundhedspleje, for at forbedre det helbredende miljø og fremme trivsel hos patienter og personale.
I et stort studie – (The impact of light on outcomes in healthcare settings’, Anjali Joseph. PhD. the Center for Health Design, 2006) – fandt forskerne, at lys påvirker menneskers sundhed, ydeevne og kroppens døgnrytme, som påvirker humør, søvn og velvære.
Klare fordele
Ved den korrekte belysning, kan man kontrollere kroppens døgnrytme og det har sine fordele, specielt i sundhedsvæsnet. Her har lys vist sig at have klare fordele. Det rette lys kan reducere depression blandt patienter, reducere længden af opholdet på et hospital, forbedre patienters søvn, formindske irritation hos Alzheimers patienter, formindske smerter og forbedre tilvænningen af natarbejde blandt personalet.
Kunstigt lys påvirker os
Forskning har vist, at jo mere tid patienterne tilbringer i dagslys eller kunstigt lys, der efterligner naturligt lys (døgnrytmelys), jo bedre er deres biologiske respons på behandling og terapi. Forskning viser, at døgnrytmelys kan forbedre patienters tilfredshed, komfort, humør og søvnkvalitet – alle faktorer, der kan fremskynde helbredelse fra sygdom eller kirurgi.
Effekten af lys på en persons biologiske ur er vigtigt, da det påvirker mange aspekter af deres fysiske og følelsesmæssige velbefindende. Det biologiske ur er reguleret af lys og mørke, ligesom de daglige cyklusser af nat og dag.
Personer der opholder sig det meste af tiden indenfor, ligesom hospitalspatienter, kan være særligt udsatte, for at få tilstrækkeligt lys i løbet af dagen, til at indstille deres biologiske ur korrekt.
Få styr på rytmen med døgnrytmelys
Ved at styre menneskers døgnrytme med lys – både naturligt og kunstigt – kan man påvirke patienter og personale på hospitaler. Døgnrytmelys har altså blandt andet en positiv effekt på depression, søvn, samt længden af opholdet på hospitaler.
Specielt har der været fokus på, at mindske længden af opholdet på hospitaler. Den kendte forsker, Dr. Anjali, citerer flere undersøgelser, Beauchemin & Hays (1996) og Benedetti et al. (2001), der alle dokumenterer, at døgnrytmelys har en positiv effekt på længden af opholdet på et hospital.
Kortere liggetid
En undersøgelse på en hjerteintensivafdeling viste, at patienter behandlet i solrige værelse var indlagt i en kortere periode end patienter behandlet på ikke solrige værelser. (2,3 dage i det solrige værelse, 3,3 dage i det ikke solrige værelse) (Beauchemin & Hays, 1998).
Ydermere var dødeligheden hos patienterne konsekvent højere i ikke solrige værelser (39/335 ikke solrige, 21/293 solrige). En anden undersøgelse viste, at hospitaler med en beliggenhed i varmt og tørt klima havde kortere indlæggelser for patienterne (Federman, Drebing, Boisvert, & Penk, 2000). Patienter på hospitaler i koldere klimaer, var indlagt i længere tid om vinteren og efteråret.
Døgnrytmelys
Teknologien er kommet til et punkt, hvor et LED anlæg kan imitere dagslys – også kaldet døgnrytmelys – så patienter kan drage nytte af kunstigt lys, på samme måde, som de kan fra naturligt lys.
Døgnrytmelys afgiver både varme og kolde farve og varierer i lysstyrken, alt afhængigt af tidspunktet på dagen. Det støtter patientens biologiske ur og styrker patientens velvære.
Døgnrytmelys og søvn
På Maastricht Medical Center har man undersøgt forbindelsen mellem døgnrytmelys og søvn. En undersøgelse viste, at patienter, der opholdt sig på sengestuer med døgnrytmelys sov i gennemsnit 8 % længere end patienter, der ikke gjorde.
Ydermere faldt patienterne også 30 % hurtigere i søvn. Sammenlagt gav det i gennemsnit 30 minutters længere søvn.
Man ved at søvn har en stor påvirkning på patienters restitution. Forskning har vist, at høje niveauer af lys i løbet af dagen, er med til at regulere menneskers biologiske ur og søvn-vågne rytme.
Hvis en persons biorytme ikke er optimal, kan dette forstyrre søvn og give anledning til en række helbredsmæssige problemer.
Døgnrytmelys påvirker de positive biologiske virkninger af naturligt dagslys med en belysning, der følger solens rytme i patientens rum. Dette har en positiv effekt på patientens søvnmønster og som igen har en positiv effekt på deres biorytme, hvilket er vigtigt for deres sundhed og velvære.