Blog & Nyheder
Døgnrytmelys – Hvordan virker det?
Døgnrytmelys er belysning der påvirker os
I dag kigger vi på hvordan en korrekt belysning påvirker os som mennesker. Altså dykker vi ned i den fysiologiske svømmepøl, for at blive lidt klogere på døgnrytmelys, eller som det også kaldes, dynamisk belysning.
Lysets hæve-sænkebord
Døgnrytmelys er lysets hæve-sænkebord og kaldes da også for ergonomisk belysning – Kært barn mange navne.
Dagslys udenfor varierer både i farve temperatur og i styrke – det har den observante læser nok allerede fundet ud af.
Det samme gør døgnrytmelys.
Lys påvirker mennesket og måden det gør det på er gennem dit øje. I dit øje sidder der nogle receptorer, som opfanger lys og sender signaler til din hjerne. De signaler påvirker forskellige hormoner, som regulerer din døgnrytme.
Melatonin
Melatonin er et hormon, der hjælper dig med at falde i søvn. Det produceres i din hjerne og bliver blandt andet produceret i forbindelse med mangel på lys. Altså når det er mørkt, producerer din hjerne mest melatonin. Det skal siges at melatonin ikke er det eneste hormon der påvirker din døgnrytme.
Cortisol
Cortisol er et andet hormon, som påvirker din vågenhed. Cortisol stimuleres blandt andet af lys og bliver i høj grad produceret i forbindelse med koldt blåt lys.
Sammenhængen
Mørke får din hjerne til at producerer melatonin og du vil føle dig træt. Når du sover, har du en høj produktion af melatonin.
Når morgenen nærmer sig igen, begynder din hjerne at producerer cortisol, som hæmmer produktionen af melatonin og du begynder så småt at vågne igen.
Lys stimulere produktionen af cortisol, så du bliver vågen hurtigere. Udover det, blokerer det også produktionen af melatonin. Det er derfor du føler dig mere vågen om sommeren end om vinteren, da der simpelthen er mere lys.
Lys er forskelligt
Det lys der rammer dit øje påvirker din hjerne, men lysets styrke og farvetemperatur er afgørende for din hormonproduktion. En høj lysstyrke og en kold farvetemperatur stimulerer din hjerne til at producerer cortisol.
Det betyder altså, at den korrekte belysning kan stimulere dig til at blive mere vågen.
Forestil dig det kolde lys er en kop kaffe.
Døgnrytmelys giver dig et boost af lys. Med en høj lysstyrke og en kold farvetemperatur tidligt på dagen, føler du dig frisk og klar til dagen.
I løbet af dagen svinger lyset, uden at du opdager det, imellem varme og kolde toner og forskellige lysstyrker, alt afhængig af din arbejdssituation.
Der vil være forskel på om belysningen er beregnet til et lokale til arbejdsbrug eller noget andet, for eksempel en patientstue på et hospital.
Jeg håber det gav dig lidt mere information om hvordan døgnrytmelys påvirker os mennesker.